Glosar supraveghere video

AC

AC/DC

AGC

AHD

AUTOFOCUS

APERTURA

AUTOTRACK

AWB

BIT RATE

BNC

BLC

CABLU COAXIAL

CABLU FTP

CABLUL UTP

CABLU IGNIFUG

CAMERA BULLET

CAMERA DOME

CAMERA IP

CAMERA PTZ

CAMERA WIRELESS

CCD

COMPRESIE

CONTRAST

CMOS

CVBS

Detectia de miscare

DISTANTA FOCALA

DNR – (Digital Noise Reduction)

DVR

FOV – CAMP DE VIZUALIZARE

FPS

HDCVI

HD-TVI

HLC

IMPEDANTA

INDEX DE PROTECTIE – IP

INFRAROSU – IR

IRIS

LENTILA VARIFOCALA

LUNGIME DE BANDA

MOD ZI/NOAPTE

MPEG

NVR

OSD

POE

PROTECTIE ANTIVANDAL – IK

PTZ

ROI – (Region Of Interest)

ROUTER

RS-485

S/N – SIGNAL TO NOISE RATIO

TRANSMITATOR PE FIBRA OPTICA

UNGHI

UNGHI DE VIZUALIZARE

UTC - UP THE COAX

VIDEO BALUN

WDR – Wyde Dynamic Range

ZOOM

ZOOM MOTORIZAT


 

 

GLOSAR CCTV

Acest glosar a fost creat pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine termeni folositi foarte des in supravegherea video. CCTV vine de la Closed-Circuit Television, si este folosit adesea in spatii publice sau private pentru a preveni anumite infractiuni.

AC

Curent alternativ

 

AC/DC

Inseamna ca foloseste curent alternativ sau curent continuu.

 

AGC

In conditii de lumina scazuta, unele camere de securitate utilizeaza functia de control automata a castigului (AGC) pentru a-si imbunatati in mod artificial "gama dinamica" si pentru a produce imagini utile. AGC este, in principiu, o amplificare care creste automat imaginea primita astfel incat obiectele fie vizibile mai clar. In conditii normale de lumina, camera va afisa o imagine normala. Cu toate acestea, cand calitatea luminii scade sub un anumit nivel, camera va incepe sa amplifice semnalul pentru a compensa lipsa luminii. Avantajul acestei tehnici este ca camera va produce imagini in conditii de lumina mult mai scazute decat cele standard. Dezavantajul este ca amplificarea se face nu numai pe datele utilizabile din imagine, ci si pe zgomotul de fundal. Aceasta inseamna ca cu cat amplificati mai mult, cu atat zgomotul de imagine va fi mai mare si calitatea imaginii mai slaba.

 

AHD

Pentru camere video de supraveghere, AHD este un standard de transmisie peste coaxial sau UTP a imaginilor de inalta definitie.

 

AUTOFOCUS

Obiectivul se regleaza automat la focalizarea corecta pentru cea mai clara fotografie.

 

APERTURA

Apertura se refera la deschiderea diafragmei lentilei prin care trece lumina. Ea este clasata ca „F/ stop” si este in general scrisa ca numere precum 1.2, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11 și 16. „F / stop” mai mici dau mai multa expunere deoarece reprezinta deschideri mai mari, in timp ce „F / stop” mai mari ofera o expunere mai mica deoarece reprezintă deschideri mai mici. Acest lucru poate parea putin contradictoriu la inceput, dar va deveni mai clar pe masura ce folositi o camera cu apertura diferita (ex:F/1.2, F/1.6).

 

AUTOTRACK

O tehnologie patentata care integreaza detectarea miscarii in camera, permitand urmarirea unui obiect si marirea pentru a optimiza dimensiunea si perspectiva.

 

 

AWB

Auto White Balance - O caracteristica a camerelor color care monitorizeaza constant lumina si regleaza culoarea pentru a mentine zonele albe.

 

BIT RATE

BIT RATE se masoara in Kbit/s sau Mbit/s. El defineste numarul de biti intr-o anumita unitate de timp.

 

BNC

BNC vine de la Bayonet-Neil-Concelman, si este cel mai popular conector din CCTV si televiziune difuzata pentru transmiterea unui semnal video de banda de baza pe un cablu coaxial.

 

BLC

Back Light Compensation - Selectiv amplifica parti ale imaginii pentru a compensa diferentele mari de contrast atunci cand numai o parte a imaginii este puternic luminata (de exemplu, o persoana care sta intr-o usa foarte luminata).

 

 

 

CABLU COAXIAL

Cablu coaxial - cel mai frecvent tip de cablu utilizat pentru transmiterea semnalelor video de cupru. Aceasta are o sectiune transversala coaxiala, unde miezul central este conductorul de semnal, in timp ce scutul exterior il protejeaza de interferentele electromagnetice externe. Doua dintre cele mai folosite cabluri coaxiale sunt RG6 si RG59.

 

CABLU FTP

Cablul FTP ("Foil Screened Twisted Pair") se utilizeaza in sistemele de cablare in cladiri sau in alte medii in care zgomotul puternic adiacent poate provoca interferente asupra cablului. Folia ofera o izolatie care nu este asigurata de UTP, cel mai frecvent tip de cabluri structurale. Dezavantajul cablului FTP este ca necesita oarecum mai multa ingrijire in ceea ce priveste "impamantarea" (legarea la pamant) decat UTP si impedantele electrice trebuie sa fie potrivite atunci cand se conectează la UTP. De obicei, cablul FTP poate fi utilizat intr-o setare din fabrica si cablul UTP intr-o setare de birou. Exista si FUTP(FTP+sufa), care are in plus un fir de otel, in cazul montajului intre stalpi pentru nu a permite indoirea cablului.

 

CABLUL UTP

Alternativele la cablul UTP includ cablul coaxial si cablul de fibra optica. Exista beneficii si compromisuri pentru fiecare tip de cablare, dar, in linii mari, majoritatea intreprinderilor favorizeaza cablul UTP datorita costurilor reduse si usurintei instalarii. In interiorul unui cablu UTP exista pana la patru perechi răsucite de fire de cupru, inchise intr-un capac de protectie din plastic, cu numarul mai mare de perechi care corespunde mai multor latimi de banda. Cele doua fire individuale dintr-o singura pereche sunt rasucite unul in jurul celuilalt si apoi perechile sunt rasucite unul in jurul celuilalt. Acest lucru se face pentru a reduce interferentele electromagnetice, acestea putand afecta performanta retelei. Exista si SUTP(UTP+sufa), care are in plus un fir de otel, in cazul montajului intre stalpi pentru nu a permite indoirea cablului.

 

 

CABLU IGNIFUG

Firele rezistente la caldura si cablurile ignifuge sunt proiectate sa reziste la combustie si sa limiteze propagarea flacarilor. Cablurile de joasa tensiune au o teaca destinata sa limiteze cantitatea de fum  produse de gaze toxice emise in timpul situatiilor de incendiu.

 

 

CAMERA BULLET

Termenul "Camera Bullet" provine de la asemanarea cu un glont pentru pusca. In general, lung si conic ca un cilindru, arata ca un cartus de munitie supradimensionat. Camerele de tip bullet vin cu diverse lenitile fixe (cele mai folosite 2.8mm si 3.6mm) sau varifocale ( cea mai folosita fiind 2.8mm-12mm).

 

CAMERA DOME

Toata lumea a vazut aceste camere de securitate in companii si magazine. Datorita formei sale, este greu de spus exact unde se indreapta camera, daca nu o vedeti de aproape. Camerele Dome sunt in general folosite in interiorul cladirilor, desi cele cu protectia antivandala pot fi folosite si in exterior. Le puteti monta pe tavan sau pe perete.

 

 

CAMERA IP

O camera IP este un tip de camera video digitala folosita in mod obisnuit pentru supraveghere si care, spre deosebire de camerele analogice de televiziune inchisa (CCTV), poate trimite si receptiona date prin intermediul unei retele de calculatoare si prin Internet. Desi majoritatea camerelor care fac acest lucru sunt camerele web, termenul IP camera sau netcam se aplica, de obicei, numai celor utilizate pentru supraveghere care poate fi accesata direct printr-o conexiune la retea. O camera IP este de obicei centralizata (necesita un recorder video de retea centrala (NVR) pentru gestionarea inregistrarii, gestionarea video si a alarmei) sau descentralizat (nu este nevoie de NVR, deoarece camera poate inregistra pe orice suport local sau de stocare la distanta).

 

 

CAMERA PTZ

Pan Tilt Zoom – Camerele cu functia PTZ va permit sa reglati poziția lor ("Pan" este miscarea in lateral, "Tilt" este in sus si in jos) si focalizarea prin apropiere/departare "Zoom") a camerei folosind o telecomanda/tastatura. Datorita acestei functionalitati adaugate, aceste camere tind sa coste mult mai mult decat camerele non-PTZ.

 

 

CAMERA WIRELESS

Camerele wireless permit transmiterea de date video si audio catre receptor fara a fi nevoie sa se ruleze cabluri. (folosind unde radio).

CCD

Dispozitivul CCD (Charge-Couple Device) este unul dintre cele doua tipuri principale de senzori de imagine utilizati în camerele de securitate (celalalt e CMOS). Atunci cand se inregistreaza un videoclip, CCD-ul este lovit de lumina care intra prin obiectivul camerei. Fiecare din mii sau milioane de pixeli minuscule care alcatuiesc CCD transforma aceasta lumina in electroni. Numarul de electroni, descris in mod obisnuit ca incarcatura acumulata a pixelilor, este masurat si apoi convertit la o valoare digitala. Acest ultim pas are loc in afara CCD-ului, intr-o componenta a camerei numita convertor analog-digital.

 

COMPRESIE

Se refera la luarea unui semnal sau a unei imagini, care poate fi analogica sau digitala, si comprimarea datelor astfel incat acestea sa poata fi stocate sau transmise mai rapid si utilizand mai putine resurse. Exista multi algoritmi si tehnici diferite care sunt utilizate pentru a comprima date. Una dintre cele mai folosite compresii este H265.

 

CONTRAST

Un termen comun folosit in raport cu domeniul dinamic al imaginii video, adica, diferenta dintre cele mai intunecate si cele mai luminoase parti ale unei imagini.

 

CMOS

Complementary Metal Oxide Semiconductor – Senzorul CMOS este un tip de semiconductor utilizat pe scara larga, care utilizează atat circuite negative cat si pozitive. Deoarece numai unul dintre tipurile de circuite este pornit la un moment dat, cipurile CMOS necesită mai putina putere decat chipurile folosind doar un singur tip de tranzistor. Imaginile CMOS permit, de asemenea, includerea circuitelor de procesare pe acelasi cip, un avantaj care nu este posibil cu senzorii CCD , care sunt, de asemenea, mult mai scumpe pentru a produce. 

 

CVBS

Composite Video Bar Signal (CVBS) - In televiziunea difuzata se refera la semnalul video, inclusiv informatiile de culoare si sincronizare.

 

DETECTIA DE MISCARE

Reprezinta o functie inteligenta a softului de inregistrare prin care campul de vizibilitate al camerei este analizat astfel incat la aparitia oricarei schimbari de pozitie sau de viteza al unui obiect, acesta sa reactioneze conform instructiunilor date de catre utilizator ( ex: cand intra cineva in raza camerei)

 

 

DISTANTA FOCALA

Distanta dintre centrul lentilei sau punctul secundar principal si senzorul de imagine. Lungimile mai mici ofera un camp vizual mai mare si o marire mai mica. Lungimea mai lunga ofera un camp de vedere mai ingust si o marire mai mare. Tabelul de mai jos ofera o valoare aproximativa pentru unghiul campului de vedere pentru obiectivele cu diferite lungimi focale și, de asemenea, avand în vedere dimensiunea dispozitivului de citire a imaginii (CCD). Cele mai multe camere video CCTV au una din cele 3 dimensiuni ale dispozitivelor de vizualizare enumerate mai jos, 1/4 ", 1/3" sau 1/2 ". Aproape toate camerele CCTV Pro beneficiaza de dispozitive de 1/3" Sony CCD.

Marimea lentilei 1/2.7" Senzor de imagine 1/3" Senzor de imagine 1/4" Senzor de imagine
2.8mm 93° 82° 65°
3.7mm 80° 65° 53°
4mm 75° 62° 50°
4.8mm 64° 53° 42°
6mm 52° 44° 34°
8mm 40° 34° 27°
12mm 27° 23° 18°
16mm 21° 17° 13°
25mm 13.4° 11°
50mm 6.7°
75mm 4.47° 2.5°

 

DNR – (Digital Noise Reduction)

Reducerea zgomotului dinamic: o tehnica digitala de procesare video care masoara zgomotul din imagine si o reduce automat.

DVR

DVR- Digital Video Recorder. Un video recorder digital este un termen generic pentru un dispozitiv care este similar cu un VCR, dar inregistreaza datele de televiziune in format digital pe un hard disk, spre deosebire de o banda VCR. Un DVR arata ca un VCR si are toate aceleasi functionalitati ale VCR-ului (inregistrare, redare, redirectionare rapida, derulare si pauza) plus posibilitatea de a sari peste orice parte a programului fara a fi nevoie sa derulati sau sa redirectionati rapid fluxul de date.

 

 

FOV – CAMP DE VIZUALIZARE

Field Of View -  Masura zonei vizibile din campul vizual al camerei. Cu cat distanta focala este mai mare, cu atat este mai mic campul de vedere. Cu cat distanța focala este mai mica, cu atat este mai mare campul vizual. De obicei se scrie unghiul de vizualizare si pe orizontala si pe verticala (de ex: FOV – 82 ° orizontala 62 ° verticala).

 

 

FPS - (Frames Per Second)

Se refera la numarul de cadre conecepute intr-o singura secunda la camerele de supraveghere/camere video etc. Cu cat numarul de cadre este mai mare, cu atat rezolutia va fi mai mica. Cu cat numarul de cadre este mai mic, cu atat rezolutia va fi mai mare.

 

HDCVI

Pana in prezent, sistemul de supraveghere video analogic are avantaje fundamentale fata de alte tehnologii, cum ar fi costul sau scazut si faptul ca a permis sa beneficieze de infrastructura deja dezvoltată folosind medii de streaming si mecanisme traditionale in lumea supravegherii video. Cu toate acestea, standardele de inalta definitie video la care evolueaza industria au fost atat de departe de a ajunge la solutii analogice. High Definition Composite Video Interface - este o tehnologie care urmareste sa depaseasca aceste inconveniente, adaugand la caracteristicile dispozitivelor analogice care ofera imagini de calitate HD si oferind o solutie personalizabila pentru toate tipurile de cerinte si aplicatii de supraveghere video. De obicei, semnalul video care transmite intr-un sistem analogic traditional prin cablu coaxial are un format cunoscut sub numele de CVBS sau pur si simplu video compozit. Suporta rezolutii de inalta calitate (1080p și 720p). Chiar si cele mai exigente cerinte pot fi satisfacute de echipamentul HDCVI, care va permite sa capturati detalii care pana acum erau disponibile numai pentru alte tehnologii, cum ar fi HD-SDI sau IP. Distanta mare de transmisie este un alt atu, HDCVI foloseste o noua modulatie pentru transmiterea semnalului, mai imuna la atenuarea mediului coaxial si la zgomotul sau interferentele produse de alte semnale electromagnetice.

 

HD-TVI (TurboHD)

Camerele Turbo HD suporta tehnologia "High Definition Video Interface Transport" (HD-TVI), care permite utilizatorilor sa trimita video necompresat, de inalta rezolutie, prin cablu coaxial. Depaseste provocarile video HD care au fost limitate de tipul si distanta de cablu, fiabilitatea, lipsa comunicatiilor bidirectionale si costul total al sistemului. Foloseste noua metoda “Up The Coax”.

 

HLC

High Light Compensation– protejeaza imaginea impotriva supraexpunerii cauzate obiecte stralucitoare.

IMPEDANTA

O proprietate a tuturor conductorilor metalici si electrici care descriu opozitia totala la debitul curent intr-un circuit electric. Rezistenta, inductanta, capacitatea si conductivitatea au diferite influente asupra impedantei, in functie de frecventa, in jurul materialului dielectric de la conductorii, relatia fizica intre conductori si factori externi. Impedanta este adesea mentionata cu litera Z. Se masoara in ohmi, al carui simbol este litera greaca omega-W.

 

INDEX DE PROTECTIE – IP

Multe camere de securitate sunt concepute pentru a fi utilizate in exterior pentru a fi impermeabile. Indexul de protectie „IP” are doua cifre si literele optionale după ele. E.G IP66 si IP68. Primul numar defineste protectia impotriva patrunderii obiectelor straine. 0 este cel mai mic rating si inseamna ca este ne-protejat. 6 este cel mai inalt nivel si inseamna ca este inchis etans si nu patrunde praf sau alte impuritati. Al doilea numar defineste nivelul de protectie impotriva patrunderii apei. 0 este cel mai mic rating inseamna ne-protejat. 8 este cel mai inalt grad si protejeaza impotriva imersarii continue in apa. De exemplu, pentru a putea monta o camera in exterior, aceasta trebuie sa aiba cel putin un index IP 66.

Protectia impotriva obiectelor straine Protectia impotriva apei/lichidelor
Prima cifra Descriere A doua cifra Descriere
0 Fara protectie 0 Fara protectie
1 Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 50 mm, de exemplu atingerea accidentala de catre maini 1 Protejat de picuraturile de apa care curg vertical, de exemplu: condensarea
2 Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 12 mm, de exemplu: degetele. 2 Protejat de spray-uri directe de apa pana la 15 grade fata de verticala
3 Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 2.5mm, de exemplu : ustensile relativ mari sau fire.   3 Protejat de spray-uri directe de apa pana la 60 grade fata de verticala
4 Protejat impotriva obiectelor solide de pana la 1mm :ustensile mici sau fire foarte subtiri 4 Protejat impotriva sprayurilor de apa din toate directiile
5 Protejat impotriva prafului, cu mici excepti (de exemplu depuneri daunatoare) 5 Protejat impotriva jeturilor de joasa presiune de apa din toate directiile
6 Carcasa inchisa etans, nu permite nici unui obiect sa intre. 6 Protejat impotriva presiunii scazute a apei.
- - 7 Protejat impotriva efectelor imersiunii in apa intre 15 cm si 1 m
- - 8 Protejat impotriva perioadelor lungi de imersiune in apa sub presiune

 

INFRAROSU – IR

Camerele cu infrarosu (IR) au iluminatoare incorporate care proiecteaza lumina infrarosie, care este aproape invizibila pentru ochiul uman, dar foarte vizibila pentru camerele de supraveghere IR. Aceasta tehnologie va permite sa capturati imagini video cristaline clare, alb-negru, ale suspectilor care se simt protejati de intunericul complet. Camerele IR sunt foarte eficiente pentru a acoperi zonele vizate cu putina sau fara lumina, de la zonele de parcare exterioare si de la intrare, pana la camerele interioare care necesita supraveghere 24 de ore. Pentru acoperirea unor zone mai largi, luati in considerare adaugarea unui iluminator suplimentar cu infrarosu extern.

IRIS

Irisul controleaza cat de multa lumina este lasata in obiectivul camerei. In vremurile vechi, camerele au venit fara control al irisului. Daca aveati nevoie sa controlati nivelurile de lumina, trebuie sa achizitionati un obiectiv special. In zilele noastre, majoritatea camerelor vin cu "automatic shutters" care indeplinesc aceeasi functie ca irisul - controland cat de multa lumina este lasata in camera.

 

LENTILA VARIFOCALA

Un obiectiv cu camera cu lungime focala variabila. Lentilele varifocale ofera o mai mare flexibilitate fata de lentilele fixe, deoarece acestea permit ajustarea diafragmei lentilei dupa cum este necesar. Lentilele varifocale vin intr-o gama de deschideri, incluzand 2,8-12 mm, 3,5-8 mm și 6-60mm. Cu cat este mai mare dimensiunea diafragmei, cu atat imaginea va fi mai mare, imaginea va fi capturata mai detaliat. O dimensiune mai mica a diafragmei va avea ca rezultat o vedere mai larga, cu mai putine detalii fiind capturate.

 

LUNGIME DE BANDA

Latimea de banda (bandwidth) este capacitatea unei legaturi de comunicatii prin rețea, cablu sau fara fir pentru a transmite cantitatea maxima de date de la un punct la altul printr-o retea de calculatoare sau conexiune la internet intr-o anumita perioada de timp - de obicei, o secunda. Sinonim cu capacitatea, latimea de banda descrie rata de transfer a datelor. Latimea de banda nu este o măsura a vitezei retelei - o concepte gresita.

 

MOD ZI/NOAPTE

O camera care are o functionare normala a culorilor in situatiile in care exista o iluminare suficienta (conditii de zi), dar unde sensibilitatea poate fi crescuta atunci cand nu este disponibila lumina (conditii de noapte). Acest lucru este realizat prin inlaturarea filtrului IR-cut(necesar pentru o culoare buna). Sensibilitatea poate fi imbunatatita in continuare prin integrarea unui numar de cadre prentru a imbunatati zgomotului de imagine.

 

MPEG

MPEG-Motion Pictures Experts Group, un grup de experți ISO care a recomandat manipularea imaginilor de miscare digitala. Astazi exista cateva recomandări MPEG, din cele mai cunoscute fiind MPEG-1 și MPEG-2. Ultimul este acceptat pe scara larga televiziune digitala definita, precum si prezentare multimedia.

 

NVR

Un video recorder de retea (NVR) este un dispozitiv digital care se instaleaza pe reteaua IP (CCTV) pentru a primi fluxuri video / video live si a le inregistra digital pe un hard disk. NVR-ul ofera o instalare mai putin complexa, este mai usor de configurat si are o interfata usor de utilizat pentru utilizarea de zi cu zi. Avand in vedere ca NVR-ul este proiectat exclusiv pentru supravegherea IP CCTV, sistemul de operare incorporat este optimizat pentru a gestiona numarul maxim de camere care suporta unitatea. Aceasta inseamnă ca puteti avea incredere ca NVR-ul va fi fiabil, stabil si va functiona conform destinatiei, spre deosebire de o abordare bazata pe PC / server, care are multe variabile care ar putea afecta performanta.

 

 

OSD

On Screen Display - O metoda de afisare a informatiilor de setare si / sau a instructiunilor pe un monitor de afisaj.

 

POE

Power Over Ethernet - De obicei, camerele de supraveghere necesita doua cabluri pentru a putea inregistra (alimentare+video). Prin asocierea cu un NVR corespunzator, conexiunea de tip POE permite printr-un singur cablu FTP transmiterea alimentarii cat si a semnalului video. Daca sunteti in cautarea unui NVR care suporta PoE , este important sa verificati mai intai numarul de  porturi, pentru a putea acoperi toate dispozitivele dumneavoastra. Daca aveti un NVR care nu are POE, puteti lua un switch POE, prin care vor trece cablurile inainte sa ajunga in NVR.

 

PROTECTIE ANTIVANDAL – IK

Clasificarea IK stabilește gradul de protectie care este asigurat de carcasa echipamentului impotriva socurilor mecanice externe. Cu cat indexul IK este mai mare, cu atata rezista mai mult la socuri. (este sugerat IK10 pentru o camera de supraveghere).

 

PTZ

Pan Tilt Zoom – Camerele cu functia PTZ va permit sa reglati poziția lor ("Pan" este miscarea in lateral, "Tilt" este in sus si in jos) si focalizarea prin apropiere/departare "Zoom") a camerei folosind o telecomanda/tastatura. Datorita acestei functionalitati adaugate, aceste camere tind sa coste mult mai mult decat camerele non-PTZ.

 

ROI – (Region Of Interest)

O zonă specifica dintr-un camp de vizualizare, folosita de algoritmul de detectie pentru a identifica miscarea.

 

 

 

ROUTER

Un dispozitiv care transmite pachetele de date de-a lungul retelelor. In mod obisnuit, cand se face referire la instalatiile CCTV, un router este utilizat pentru a conecta un DVR de supraveghere si un computer la o singura conexiune la internet. Un router poate fi, de asemenea, utilizat pentru a conecta mai multe camere de securitate bazate pe tehnologie IP la o singura conexiune de internet.

 

RS-485

Interfata de comunicare pentru a putea controla camerele de suraveghere cu functie PTZ.

 

S/N – SIGNAL TO NOISE RATIO

S / N este raportul dintre zgomot si semnalul total real, si arata cum nivelul de semnal este mai mare decat nivelul de zgomot. Acesta este exprimat in decibeli (dB), daca valoarea este mai mare, imaginea si sunetul vor fi mai clare in timpul redarii. Un S / N raportul este calculat cu logaritmul semnalului normal si valoarea RMS a zgomotului.

 

TRANSMITATOR PE FIBRA OPTICA

Este un convertor digital, folosit pentru a transmite/receptiona un semnal video pe o distanta mare (ex 2 km). Se poate folosi si impreuna cu interfata de comunicare RS-485.

 

 

UNGHI

Unghiul - campul de vedere, in raport cu o lentila standard intr-o camera de 35 mm, exprimata in grade, de ex. 30 °. In scopuri practice, aceasta este zona pe care o lentila poate acoperi, unde unghiul de vedere este determinat de lungimea focala a obiectivului. Un obiectiv cu unghi larg are o distanta focala mica si acopera un unghi de vedere mai larg decat lentilele standard sau telefotografice, care au lungimi focale mai lungi.

 

UNGHI DE VIZUALIZARE

Unghi de vizualizare - Poate fi exprimat in diagonala, orizontala sau verticala. Dimensiunile focale mai mici dau un unghi de vedere mai larg.

 

UTC - UP THE COAX

UTC este noua tehnologie adoptata in sistemul de supraveghere video analogic. UTC poate permite utilizatorului sa configureze de la distanta OSD-ul camerei prin intermediul circuitului integrat UTC (IC). Cel mai important, pentru a adopta tehnologia UTC, nu necesita schimbarea designului original al circuitelor CCTV, deci UTC este incorporat in cablul coaxial, semnalul de control va transmite prin cablu coaxial.

 

VIDEO BALUN

Vine de la prescurtarea BALance / UNbalance.  Un video balun este o alegere excelenta pentru un traseu lung de cablu. Cablul standard coaxial este, de obicei, cel mai bun mediu pentru transmiterea de imagini video, dar calitatea inregistrarilor este limitata la aproximativ 180 de metri înainte de degradarea calitatii. Un video balun permite semnalului sa calatoreasca cateva sute de metri in plus. Exista 2 tipuri de video balun CCTV, pasiv si activ. Un video balun pasive sunt bune pana la 350 de metri. Un video activ poate extinde raza de actiune la 1200 de metri, dar s-ar putea sa foloseasca o alimentare externa cu curent continuu (DC).

 

WDR – Wyde Dynamic Range

O camera de securitate WDR (Wide Dynamic Range) este utilizata pentru a capta imagini clare ale obiectelor inconjurate de o lumina puternica din spate, pastrand totodata vizibilitatea fundalului.

 

ZOOM

Modificarea lungimii focale efective pentru a permite campurilor de vizualizare diferite sa umple zona de imagine. Zoomul poate fi optic, in cazul in care obiectivul este reglat, sau digital, in cazul in care o parte din vedere selectata este marita electronic.

 

ZOOM MOTORIZAT

Camerele care de obicei au un zoom motorizat sunt mult mai scumpe decat camerele normale(ex:PTZ). Daca vorbim de principiu, o camera de supraveghere cu zoom motorizat este foarte utila atunci cand exista un operator care poate si doreste sa actioneze zoom-ul camerei atunci cand are nevoie de informatii mai detaliate asupra unui loc, lucru sau eveniment. Cel mai la indemana exemplu care imi vine in cap acum este un cazino. In aceste locatii, in cele mai multe cazuri exista personal specializat care monitorizeaza permanent sala si mesele de joc, pentru a depista evenimentele de frauda posibile.