Favorite
Trebuie sa fii autentificat pentru a putea adauga un produs la favorite
INTRA IN CONT

A fost adaugat cu succes la favorite!

User  Contul meu

Este lumina infrarosie de la camerele de supraveghere daunatoare plantelor?

Noutate adaugata Miercuri , 03 Octombrie 2018, 13:12:05
Este lumina infrarosie de la camerele de supraveghere daunatoare plantelor?

De-a lungul timpului am intalnit multe variabile in instalarea de sisteme de securitate, locatii de la cele mai diverse, in diferite scopuri si preferinte. De cele mai multe ori, clientii nostri instaleaza sisteme de supraveghere pentru protectia bunurilor si pentru preventie, alteori pentru a vedea ce se intampla acasa sau in alte spatii atunci cand sunt plecati.

 

Am intalnit cazuri in care clientii nostri isi doreau sa supravegheze sere, cabane, lacuri cu pesti etc., pentru a se asigura ca totul este in regula atunci cand nu sunt prezenti in acele locuri. Unul dintre acesti clienti care isi dorea sa instaleze camere de supraveghere in sera ne-a adresat o intrebare care ne-a inspirat pentru acest articol: este lumina infrarosie daunatoare pentru plante?

 

Care sunt efectele acestei lumini pe care nu o putem vedea cu ochiul liber si nici nu o putem simti asa cum o simt plantele, de exemplu? Este aceasta daunatoare pentru plante? Pentru a lamuri aceasta intrebare, va vom descrie in ce fel lumina infrarosie afecteaza plantele si va vom oferi si cateva sfaturi pentru a evita efectele secundare asupra plantelor.

 

 

 

Cum functioneaza lumina infrarosie a camerelor de supraveghere?

 

Inainte de a raspunde la intrebarea referitoare la efectele luminii infrarosie asupra plantelor, trebuie sa intelgem cum functioneaza, de fapt, lumina infrarosie. LED-urile cu infrarosu sunt aplicate camerelor de supraveghere pentru a face posibila vizibilitatea pe timp de noapte. Aceste LED-uri sunt incorporate in camerele de supraveghere, in jurul lentilei, impreuna cu filtru IR-Cut.

 

Pe timpul zilei, filtrele detecteaza lumina zilei si blocheaza lumina care intra in senzorul de imagine pentru a mentine culorile cat mai exacta. Pe timpul noptii, LED-urile infrarosu pornesc si functioneaza ca o „inundatie” de lumina atunci cand filtrele nu mai functioneaza. Lumina infrarosie nu este vizibila ochiului uman, insa ea face posibila inregistrarea de imagini clare pe timp de noapte.

 

 

 

Lumina infrarosie nu dauneaza plantelor – iata de ce

 

Pentru a putea oferi o explicatie cat mai clara, ne vom concentra asupra modului in care si daca lumina infrarosie afecteaza dezvoltatea plantelor. In primul rand, retineti ca corpul uman si alte vietati sunt cufundate in lumina infrarosie in fiecare zi, lucru care este, de fapt, un fenomen natural. Plantele care cresc intr-un mediu natural primesc multa lumina solara si o anume cantitate de lumina infrarosie la rasarit si la apus.

 

Energia emanata de lumina infrarosie a camerelor de supraveghere nu poate fi comparata in nici un fel cu cea a razelor solare. Acest lucru inseamna ca nu aveti nici un motiv sa va ingrijorati din cauza energiei excesive pe care viziunea nocturna a camerelor o pot transmite plantelor din sera, gradina sau oricare alta incapere in care este si o camera de supraveghere. Pentru a afla care sunt efectele luminii infrarosii a camerelor asupra plantelor, trebuie sa luam in considerare doi factori: lungimea de unda si intensitatea.

 

 

Lungimea de unda

 

General vorbind, lumina cu o lungime scurta de unda este mai plina de energie decat cea cu o lungime mai mare de unda. Cele mai adesea intalnite lungimi de unda aplicate in LED-urile infrarosu ale camerelor de securitate sunt de 850 si 940 nanometri (nm), care sunt lungimi de unda relativ lungi care transporta mai putina energie si radiatii.

 

Cercetarile indica faptul ca clorofila reflecta cea mai mare parte a luminii cu lungimea de unda mai mare de 700 nm. Cu alte cuvinte, camerele de securitate cu lumina infrarosie de 850 sau 940 nm nu activeaza procesul de fotosinteza si intrerupe cresterea plantelor cand este intunecata.

 

 

Intensitate

 

Un fascicul foarte concentrat si ingust de orice tip de lumina, vizibila sau nu, poate fi foarte periculos din cauza puterii foarte mari. Majoritatea camerelor de supraveghere au pana la 36 de LED-uri incorporate in jurul obiectivului. Ele sunt capabile sa lumineze o anumita distanta cu o intensitate mai mica a luminii. Am intrebat si noi persoane care si-au instalat sisteme de supraveghere in sere sau gradini daca au observat vreun efect al luminii infrarosii asupra plantelor, iar raspunsurile au fost negative: nu s-a observat nici o modificare in dezvoltarea acestora.

 

Ca o concluzie, lumina infrarosie a camerelor de supraveghere nu este atat de daunatoare plantelor precum a-ti fi crezut. Dimpotriva, o cantitate adecvata de lumina infrarosie poate fi utilizata pentru a spori cresterea plantelor. Chiar si NASA indica faptul ca lumina infrarosie indepartata joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea plantelor. Retineti ca plantele cresc sanatos numai sub o cantitate adecvata de lumina infrarosie. In caz contrar, prea multa lumina infrarosie va întrerupe ciclul normal de inflorire si chiar le va ucide din cauza radiatiei suplimentare, adica a caldurii. Pentru a va asigura ca nivelul de radiatii se afla intr-un interval acceptabil, puteti verifica daca exista schimbari evidente de temperatura in incaperile unde cresc aceste plante.

 

Sfaturi pentru reducerea efectelor luminii infrarosii excesive pentru cresterea plantelor. Asa cum am mentionat mai sus, prea multe radiatii infrarosii pot dauna si chiar va pot ucide plantele. Pentru a evita efectele nedorite ale luminii infrarosii de la camerele de supraveghere, iata o lista cu alternativele la care va puteti gandi atunci cand instalati camere cu lumina infrarosie.

 

 

1. Nu instalati camere cu infrarosu prea aproape de plante

 

Camerele cu lumina infrarosie permit inregistrarea de imagini pe timp de noapte pe distante mari, in conditii de iluminare scazuta. Puteti amplasa camera la o distanta de la 15 pana la 30 cm fata de plante, deoarece intensitatea scade rapid la astfel de distante.

 

Procedand astfel, nu numai ca va protejati plantele de interior de arsura, ba chiar va veti bucura si de intreaga priveliste a procesului de crestere a plantelor, ceea ce va ofera confort pentru a verifica daca totul functioneaza bine si pentru a monitoriza temperatura in interior pentru a va asigura ca nimic nu merge prost.

 

 

2. Verificati specificatii tehnice ale LED-urile cu infrarosu

 

Majoritatea camerelor de supraveghere au specificatii despre lumina infrarosie, inclusiv lungimea de unda, frecventa si energie. Acesti 3 factori indica cat de mult vor radia camerele de supraveghere plantele dvs.

  

 

Cand cautati camere de supraveghere pentru camerele sau gradinile dvs. de crestere, alegeti branduri de incredere pentru camerele de securitate care ofera produse mai bune cu LED-uri cu infrarosu de calificate.

 Opinia cititorilor

Opinia ta

Nota articol*

(1 .......... 5)Cod securitate: