Favorite
Trebuie sa fii autentificat pentru a putea adauga un produs la favorite
INTRA IN CONT

A fost adaugat cu succes la favorite!

User  Contul meu

3 locuri unde nu ar trebui sa montezi camere de supraveghere

Noutate adaugata Joi , 26 Iulie 2018, 15:09:35
3 locuri unde nu ar trebui sa montezi camere de supraveghere

 

Atunci cand camerele de supraveghere sunt instalate pe o proprietate comerciala sau publica, acestea sunt monitorizate in mod eficient, iar ratele de criminalitate scad adesea. Cu toate acestea, exista unele locuri in care nu ar trebui sa montati camere de supraveghere, in ciuda posibilului beneficiu. Haideti sa vedem despre ce locuri este vorba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Vestiare

 

Logica camerelor de luat vederi in vestiare are sens: persoanele fizice sunt vulnerabile in aceste zone, iar inregistrarile colectate pot fi utile in cazul retinerii suspectilor sau al urmaririi bunurilor furate. Problema? Este ilegal in majoritatea statelor. Decizia nr.52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata in M.Of. nr. 389 din 11.06.2012 nu permite folosirea camerelor pentru inregistrarea imaginilor in vestiare, cabine de proba, cabine de dus, toalete si alte locatii similare (Art. 5, al. 4). Astfel de restrictii legislative nu sunt singulare, ci sunt reglementate la nivel global. De exemplu, o scoala din statul american Tennessee se confrunta cu un proces in valoare de 4 milioane de dolari, dupa ce imaginile cu studentii care se imbracau si se dezbracau in vestiare au fost accesate prin intermediul internetului, din afara scolii. Solutia este simpla: nu utilizati niciodata un serviciu de monitorizare video in vestiare pentru a evita incalcarea legii si a dreptului omului la intimitate.

 

 

 

2. Toalete

 

Toaletele sunt o alta zona de interes, dar la fel ca vestiarele, ele reprezinta un spatiu unde intimitatea trebuie respectata. In Romania legile interzic instalarea camerelor in orice toaleta sau baie pentru a proteja intimitatea persoanelor, chiar daca siguranta poate fi afectata. Nu este o idee buna sa contestam aceste legi, mai ales cand exista exemple multiple din care putem invata: gigantul de retail Walmart din America s-a confruntat cu astfel de probleme, dupa ce angajatii din departamentul de securitate au instalat o camera ascunsa intr-o toaleta unisex, utilizata atat de personal, cat si de clienți. Mai mult, angajatii care s-au plans de prezenta camerei au fost concediati, in timp ce clientii nu erau nici macar informati de existenta camerei de supraveghere in toaleta. Chiar daca scopul camerei era sa previna posibile incidente, dar si sa detina probe video pentru eventualele furturi sau evenimente din afara legii, prejudiciul reputatiei afacerii depaseste orice potential alt beneficiu, ca sa nu mai amintim de incalcarea flagranta a dreptului la intimitate.

 

 

 

3. Cabine de proba

 

O alta idee rea - cabinele de proba. Prevenirea pierderilor de obiecte sau a furturilor este adesea citata si in aceste cazuri. Ce se intampla daca hotii iau obiecte mici din magazin si le duc in cabina de proba cu scopul de a le fura? Deseori aceste lucruri chiar se intampla: hotii intra la cabine cu pretextul de a proba unele obiecte de imbracaminte si apoi fug din magazin cu hainele furate. Legislatia din Romania interzice utilizarea camerelor de supraveghere in astfel de spatii din acelasi rationament: dreptul la intimitate trebuie respectat.

 

Cea mai buna solutie? Nu instalati niciodata camere de supraveghere in cabinele de proba si verificati periodic zona pentru detectarea posibilelor echipamente ilegale. In caz contrar, puteti sfarsi ca magazinul Sears (care acum se inchide), care a fost lovit de un proces dupa ce un angajat a instalat camere ascunse si a inregistrat femei si copii care probau haine.

 

 

 

BONUS: Inregistrarile audio

 

Legile legate de inregistrarea conversatiilor interzic aceasta actiune, atata vreme cat persoanei inregistrate nu ii este adus la cunostinta acest lucru. Adica, daca utilizati camere de supraveghere cu microfon incorporat sau doriti sa inregistrati pe cineva cu telefonul mobil, inregistrarea nu poate fi folosita in instanta si nu va fi admisa ca proba, decat daca persoana in cauza a fost informata despre inregistrare. Mai mult, inregistrand pe cineva fara consimtamant sau fara sa ii aduceti la cunostinta acest lucru, incalcati legea.

 

 Opinia cititorilor

Opinia ta

Nota articol*

(1 .......... 5)Cod securitate: