Favorite
Trebuie sa fii autentificat pentru a putea adauga un produs la favorite
INTRA IN CONT

A fost adaugat cu succes la favorite!

User  Contul meu

Administratia prezidentiala a SUA ar putea interzice sistemele de supraveghere video Hikvision

Noutate adaugata Miercuri , 25 Septembrie 2019, 17:44:19
Administratia prezidentiala a SUA ar putea interzice sistemele de supraveghere video Hikvision

 

Administratia Trump ia in considerare limitarea capacitatii gigantului de supraveghere video chinezesc de a cumpara tehnologii americane, au anuntat oamenii familiarizati cu chestiunea, ultima incercare de a contracara ambitiile economice globale de la Beijing.

 

Miscarea ar plasa efectiv compania Hikvision pe o lista neagra a Statelor Unite. De asemenea, este prima data cand administratia Trump pedepseste o companie chinezeasca pentru rolul sau in supravegherea si detentia in masa a uigurilor, o minoritate etnica majoritar musulmana.

 

 

Aceasta miscare poate sa inflameze tensiunile deja existente care au escaladat in razboiul comercial reinnoit al presedintelui Trump cu liderii chinezi. Presedintele Trump, in decurs de doua saptamani, a majorat tarifele pe bunuri chinezesti in valoare de 200 miliarde de dolari, amenintand ca va impozita toate importurile si ca va lua masuri pentru a strica uriasul Huawei de echipamente de telecomunicatii chinezesti. China a promis sa se razbune impotriva industriilor americane.

 

Hikvision este unul dintre cei mai mari producatori de produse de supraveghere video din lume si este esential pentru ambitiile Chinei de a fi exportatorul mondial nr. 1 de sisteme de supraveghere. Departamentul de Comert poate cere companiilor americane sa obtina aprobarea guvernului pentru a furniza componente pentru Hikvision, limitand astfel accesul companiei chineze la tehnologia care ii ajuta sa-si produca echipamentul.

 

Oficialii administratiei ar putea lua o decizie finala in urmatoarele saptamani.

 

Combinatia dintre echipamentele de supraveghere mai traditionale si noile tehnologii, cum ar fi inteligenta artificiala, monitorizarea vorbirii si testarea genetica, ajuta ca retelele de monitorizare sa devina din ce in ce mai eficiente si intruzive. Hikvision spune ca produsele sale permit clientilor sai sa urmareasca oamenii din intreaga tara prin trasaturile lor faciale, caracteristicile corpului sau mersul lor sau sa monitorizeze activitatea considerata neobisnuita de catre functionari, cum ar fi oamenii care se fug brusc sau adunarile spontane de oameni.

 

Posibila pedeapsa provine din convingerea administratiei Trump ca statul chinez reprezinta o amenintare economica, tehnologica si geopolitica care nu poate fi lasata necontrolata. Statele Unite au vizat companii chineze de tehnologie precum Huawei, care crede ca ar putea reprezenta o amenintare la adresa securitatii nationale, avand legaturi stranse intre guvernul si industria chineza si legi care ar putea impune companiilor chineze sa transmita informatii daca li se cere.

 

Pe langa aceste preocupari sunt implicatiile globale ale drepturilor omului in industria vasta de supraveghere a Chinei, pe care o utilizeaza din ce in ce mai mult pentru a tine evidenta propriilor cetateni. Chinezii au folosit tehnologia de supraveghere, inclusiv sistemele de recunoastere a fetei, pentru a viza uigurii vorbitori de limba turca, care au acuzat guvernul chinez ca ar face discriminari impotriva culturii si religiei lor.

 

"Hikvision abordeaza aceste preocupari foarte serios si este in legatura cu guvernul S.U.A. in legatura cu toate acestea din octombrie anul trecut", a declarat un purtator de cuvant al companiei Hikvision. "În privinta lor, compania a rangajat deja experti in domeniul drepturilor omului si fostul ambasador al SUA, Pierre-Richard Prosper, sa consilieze compania cu privire la respectarea drepturilor omului. Separat, Hikvision ia in serios problema securitatii cibernetice si respecta toate legile si reglementarile de pe pietele pe care operam".

 

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat intr-un interviu pe 2 mai ca administratia a fost preocupata de faptul ca "producatorii chinezi se straduiesc sa-si puna sistemele in retele in intreaga lume, pentru a va putea fura informatii".

hiwatch

Deoarece negocierile comerciale cu Beijing aproape s-au prabusit la inceputul acestei luni, administratia a crescut rapid presiunea economica asupra Chinei. Aceasta avanseaza cu planuri de impozitare a altor produse de 300 de miliarde de dolari si a anuntat ca va impiedica Huawei sa achizitioneze software-ul si semiconductorii americani de care are nevoie pentru a-si face produsele. In timp ce companiile americane pot încerca sa obtina o licenta pentru a continua sa faca afaceri cu Huawei, companii precum Google fac planuri de reducere a produselor si serviciilor pe care le furnizeaza.

 

Masura impotriva companiei Hikvision ar functiona intr-un mod similar cerintelor pentru licenta Huawei. Departamentul de Comert va plasa Hikvision pe o "lista de entitati", care cere companiilor straine desemnate si companiilor americane sa obtina aprobarea guvernului Statelor Unite inainte de a face afaceri între ele.

 

Hikvision este putin cunoscut in Statele Unite, dar compania furnizeaza o mare parte din sistemul de supraveghere extins al Chinei. Produsele companiei includ camere de trafic, camere termice si vehicule aeriene fara pilot si permit agentiilor de securitate chineze sa monitorizeze garile, soselele si alte locuri.

 

Nu este clar ce efect ar avea interdictia Statelor Unite asupra afacerii lui Hikvision. Compania pare sa sa achizitioneze doar o mica parte a componentelor sale din Statele Unite, iar orice astfel de interdictie ar putea sa isi accelereze eforturile de a trece la furnizorii chinezi.

 

Dar Hikvision are o prezenta internationala in crestere, iar directorii sai au avertizat in trecut despre potentialul cresterii acestor tensiuni intre Statele Unite si China cu scopul de a afecta operatiunile lor. Compania declara ca are peste 34.000 de angajati la nivel mondial si zeci de divizii din intreaga lume si a furnizat produse la Jocurile Olimpice de la Beijing, Cupa Mondiala a Braziliei si Aeroportul Linate din Milano.

 

Congresul si administratia SUA adopta chiar si alte masuri care ar putea impiedica afacerea lui Hikvision. Congresul a inclus o prevedere in proiectul de lege privind autorizarea cheltuielilor militare din 2019, care interzice agentiilor federale sa utilizeze produse de supraveghere video chinezesti produse de Hikvision sau Dahua.

 

De asemena, Departamentul de Comert lucreaza la noi restrictii privind tipurile de tehnologii americane potentiale sensibile care pot fi exportate catre afacerile straine, care pot afecta inteligenta artificiala si abilitatile 5G.

 

 

 Opinia cititorilor

Opinia ta

Nota articol*

(1 .......... 5)Cod securitate: